Stresshantering
Als gevolg van de stress maakt het lichaam stresshormonen aan, waardoor de ademhaling, hartslag en de bloeddruk omhoog gaan. Hierdoor zijn we alert, kunnen we snel reageren en hebben we focus. Dit is een normale en nuttige reactie van het lichaam wanneer we snel moeten reageren bij bijvoorbeeld het oversteken of als we examen doen. Na deze spannende situaties verdwijnt de spanning en worden lichaam en geest weer rustig. Dit noemen we kortdurende stress, deze vorm van stress is nuttig.
Wanneer de stress langer duurt door bijvoorbeeld spanning op het werk, hoge verwachtingen, terugkerende gedachten (piekeren), (te) veel prikkels of grotere veranderingen in ons leven, kan dit een gestrest gevoel geven. Signalen van langdurige stress zijn: moeheid, sneller emotioneel, ontspannen lukt niet, slaapproblemen, piekeren.
In deze situatie is stress een probleem en ongezond, dit noemen we langdurige stress. Het ontbreekt aan de ontspanning na de stressvolle situatie, waardoor het lichaam niet kan herstellen en in actie blijft. De ademhaling, hartslag en bloeddruk blijven verhoogd, dit geeft een blijvende druk in het lichaam.
Kijk hieronder voor meer uitleg over stress en hoe om te gaan met stress.
DOE DE
STRESSTEST
Doe de stresstest van de hersenstichting en ontvang tips. Klik op de afbeelding.
Lees meer over stress, omgaan met stress en leren ontspannen op de website van Thuisarts. Klik op de afbeelding.
Bekijk hier het online webinar ‘Stress: vriend & vijand?’ met uitleg over de relatie tussen stress en het brein van ‘het Fitte Brein’