
Voor verwijzers
Zo verwijst u naar het Leefstijlzorgloket
OVERIGE
VERWIJZERS
& SOCIAAL DOMEIN
ZorgMail
U stuurt de informatie via zorgmail naar leefstijlzorgloket@zorgmail.nl
Heeft u geen zorgmail? Stuur dan een bericht naar info@leefstijlzorgloket-zhz.nl en wij sturen een beveiligd bericht terug, waarmee u de gegevens van de patiënt kunt toesturen.
HiX
Open een consult in HiX. Type de snelcode .lzl of gebruik het sjabloon Leefstijl Zorgloket.
Vul de gegevens in/aan naar wens. Sla de brief op en verstuur deze via Edifact naar het zorgmailadres van het regionale Leefstijlzorgloket in Zwijndrecht.
HiX
Maak in HiX een digitale verwijsbrief voor het Leefstijlzorgloket. De (standaard) inhoud van de brief staat onder de standaard tekstblokken ‘ASz verwijzing leefstijlzorgloket’.
VIP Live
Selecteer zorgsoort ‘Overig’.
Kies dan ‘Leefstijlzorgloket’ en verwijs naar ‘Regiocoördinator Leefstijlzorgloket/GLI’.
VIP Live
Selecteer zorgsoort ‘Overig’.
Kies dan ‘Leefstijlzorgloket’ en verwijs naar ‘Regiocoördinator Leefstijlzorgloket/GLI’.
cBoards
Maak een Board ‘Leefstijlloket’ aan en voeg het team ‘GLI/Leefstijlzorgloket ZHZ Regiocoördinator’ toe aan het Board.
De werkwijze van het Leefstijlzorgloket
Het Leefstijlzorgloket werkt zo veel mogelijk digitaal. Er is een digitale screeningsvragenlijst ontwikkeld op basis waarvan de loketmedewerkers een eerste beoordeling doen. Vervolgens wordt in overleg met de patiënt (telefonisch, via mail of via beeldbellen) besloten naar welke zorg/zorgverlener wordt doorverwezen. Voor patiënten met minder digitale vaardigheden is er extra ondersteuning mogelijk. In de loop van 2023 gaan we daarnaast ook een test doen in twee pilotgemeenten (Gorinchem en Dordrecht) met een leefstijlspreekuur in de wijk.
1
Dit is onze werkwijze in vijf stappen
VERWIJZING
U stuurt de verwijzing digitaal naar het Leefstijlzorgloket.
Hieronder ziet u op welke wijze u kunt verwijzen.
2
3
4
5
BEVESTIGING
ANALYSE
OVERLEG
TERUGKOPPELING
Wij sturen de patiënt een ontvangstbe-vestiging (mail).
Hierbij gaat een link naar de vragenlijst en uitleg over de procedure.
Na ontvangst van de ingevulde vragenlijst gaat een loketmede- werker de informatie analyseren. ,
Indien nodig wordt iemand van het expertteam ingeschakeld.
Wij nemen contact op met de patiënt om ons advies, de beschik-baarheid van zorg en de vergoeding te bespreken.
De patiënt wordt daarna in contact gebracht met de gekozen zorgverlener.
Wij koppelen via het verwijssysteem aan u terug welke zorg is ingeschakeld. De ingevulde vragenlijst is voor u beschikbaar.
Wij volgen daarna de voortgang en het resultaat van de ingeschakelde zorg.
Waarom een Leefstijlzorgloket?
Leefstijlanalyse
Het Loket beschikt over een digitale screenings- tool, waarmee we inzicht krijgen in de leefstijl, motivatie en mentale aspecten van de patiënt. In combinatie met medicijngebruik en de medische voorgeschiedenis, zijn we daardoor in staat om mogelijke oorzaken en oplossingsrichtingen te analyseren. Zo kunnen we u voorzien van extra informatie, die mogelijk in een kort consult niet naar voren komt én kunnen we voor de patiënt de meest passende zorg bepalen.
Totaaloverzicht
Wij creëren een totaaloverzicht van het aanbod binnen het medische én het sociaal domein in de hele regio. Zo kunnen we steeds beter de weg vinden naar passende zorg voor uw patiënt. Dit kan u tijd besparen en hierdoor krijgt de patiënt steeds sneller toegang tot de juiste zorg.
Beschikbaarheid van zorg
Wij creëren overzicht in wachtlijsten en beschik- baarheid van zorgverleners. Dit betekent dat u voor alle vormen van leefstijlzorg naar één punt kunt verwijzen en wij voor u uitzoeken welke zorg- verlener het snelst beschikbaar is.
Monitoring & data-analyse
Eén centraal verwijspunt heeft als voordeel dat alle data binnen één centrale database beschik- baar is. Dit betekent dat we voor de hele regio de data kunnen analyseren en op basis van die analyses verbeterpunten kunnen signaleren. Zo krijgen we steeds meer inzicht in de zorgvraag, de effectiviteit van zorg en de beste ‘match’ van zorgvraag en zorgaanbod per patiëntprofiel.
Folder
voor verwijzers
Download hier de folder voor verwijzers met informatie over de verwijsprocedure en contactgegevens voor collegiaal overleg.
Wilt u meer weten over leefstijlzorg en de wetenschappelijke onderbouwing van leefstijlinterventies? Wij verzamelen artikelen en wetenschappelijke onderzoeken, die zijn verschenen over leefstijlzorg. U kunt ze inzien en downloaden via de bibliotheek op deze pagina.
Bibliotheek
De Leefstijlcoalitie Zuid-Holland Zuid (ZHZ) is een samenwerkingsverband binnen het medische domein.
Als coalitie geloven wij in preventie en leefstijl, patiënten die zelf de regie voeren voor een vitaal leven, een betaalbaar zorgstelsel dat is gericht op gezondheid en gedrag met een integrale patiënt-benadering, domeinoverstijgende samenwerking en persoonsgerichte zorg.
De coalitieleden hebben de krachten gebundeld om leefstijlzorg in ZHZ op de kaart te zetten. Er is een meerjarenplan geschreven, waarin 6 programma- lijnen en de eerste 11 projecten zijn benoemd.
Het opzetten van een leefstijlzorgloket is het eerste project dat is opgestart. Hiermee wil de coalitie een goede basis leggen om leefstijlzorg vorm te geven.
Meer informatie over de leefstijlcoalitie is te vinden op deze website.
Het Leefstijlzorgloket is het centrale verwijspunt voor de hele regio Zuid-Holland Zuid én nog een gebied daar buiten. De naam is gebaseerd op de GGD-regio Zuid-Holland Zuid, maar het Leefstijlzorgloket is beschikbaar voor alle zorgverleners in de verzorgingsgebieden van HenZ, DrechtDokters en ZGHW. Er kan naar het loket verwezen worden door huisartsen, specialisten, (paramedisch) zorgverleners en medewerkers uit het sociaal domein.
Het Leefstijlzorgloket is fysiek gevestigd bij Your Health Spot, net als de regiocoördinatie van de GLI. Het loket werkt zo veel mogelijk digitaal met een digitale screeningsvragenlijst en contact via telefoon, mail en beeldbellen. Voor patiënten met minder digitale vaardigheden wordt er een proef gestart (in twee pilotgemeenten) met fysieke leefstijlspreekuren in de wijk. Via de nieuwsbrief van de Leefstijlcoalitie ZHZ wordt u op de hoogte gehouden van de voortgang van dat project.
